Voor deze vakantie zijn wij te gast niet ver van België, namelijk in de Duitse Eifel. Net over de Duitse grens ligt de Eifel, een prachtige streek met talrijke meren, uitgestrekte bossen en groene valleien die ooit gevormd werden door het natuurgeweld van exploderende en lavaspuwende vulkanen. Nu bieden de vele pittoreske dorpjes een zeldzame rust en charme en vormen ze door de uitgebreide waaier aan bezienswaardigheden en sport- wandelmogelijkheden een toeristische trekpleister voor ons. Wist je dat de Eifel vroeger vulkanen had? De restanten zijn nog duidelijk te zien in de Vulkaneifel met steden zoals Daun en Gerolstein. Deze laatste doet nog denken aan het bruisende bronwater. Steden zoals Monschau, Althenar en Bad Munstereifel klinken je wellicht bekend in de oren. Dit zijn dan ook de grote toeristische trekpleisters. Maar er is meer in de Eifel. Hellenthal is een groot wildpark met roofvogels, gelegen in de bossen en vrij rustig.

 

 

 

De Schneifel is een gebied, een heuvelrug, in de Eifel dichtbij de Belgische grens in het natuurgebied Hoge Venen-Eifel. Het gebied bestaat uit een smalle strook van circa 20 kilometer die loopt van het plaatsje Brandscheid (dichtbij Prüm), in noordoostelijke richting, naar Ormont. De doorgaande weg L20 loopt dwars door het gebied heen.

De naam Schneifel is samengesteld uit twee woorden; “Schnee” (sneeuw) en Eifel. Het gebied heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier in de wintermaanden vaak sneeuw voorkomt en het doorgaans langer ligt dan in de rest van de Eifel. Dit komt door de vochtige luchtstroom uit westelijke richting én de hoge ligging van de Schneifel.

De Schneifel vormt de hoogste heuvelrug van de Eifel, met een top van 697,3 meter. Dit is de top van de Schwarzer Mann, de op drie na hoogste berg van de Eifel. De Hohe Acht (747 meter) en Ernstberg (698,8 meter) zijn de hoogste bergen van de Eifel, waarvan de Ernstberg tevens de hoogste vulkaan is van de (west) Eifel.

 

 

De Vulkaan-Eifel is onderdeel van het Duitse Nationale Park de Eifel. De Eifel grenst in het uiterste noordwesten aan Zuid-Limburg en is de oosterbuur van België en Luxemburg. Ten oosten van de Eifel stroomt de Rijn, ten zuiden de Moezel. De Eifel is één van de dunstbevolkte gebieden van Duitsland; de bevolkingsdichtheid is vergelijkbaar met die van de provincie Friesland. Daarom heeft de natuur zich ook ongestoord kunnen ontwikkelen en is het park erg geliefd bij allerlei soorten buitensporters. Wat de Vulkaan-Eifel onderscheidt van de rest van de Eifel, zijn alle overblijfselen van vulkanische uitbarstingen. In het landschap zie je regelmatig een vulkaankegel opdoemen, en het gebied is vermaard om zijn ‘maren’: een vulkaanmeer dat is ontstaan door een explosie van waterdamp.

 

Reisdatum : Maandag 8 april 2019 tot vrijdag 12 april 2019
Reisdagen : 5D/4N
Reiscode : 0804201901M
Basisprijs : 460 €
Bijzonderheden : Denk zeker aan uw identiteitskaart
Zakgeldadvies : 50€ per dag
Uw Travelbutler:   Japie Swings

 

 

Wij zijn te gast bij Sophie en Sven in hun prachtig stulpje

Sophie & Sven
Eifel Seasons

Laudesfeld

De Eifel is een prachtige streek in Duitsland, niet ver van Nederland de afstand is zeer goed te overbruggen in een paar uur. Dit Duitse gebied is goed voor vele soorten vakanties. De Eifel ligt in het oostelijke gedeelte van de Ardennen, het ligt ten westen van het rijnlandschap en ten noorden van het Moezel gebied. De Eifel is een mooie streek in alle jaargetijden maar wordt het meest bezocht door toeristen gedurende de lente -  en zomermaanden. De Eifel beschikt ook over prachtige steden, welke uitermate geschikt zijn voor een stedentrip.

De Eifel is uitermate geschikt voor een sport vakantie met haar boslandschap en in het zuiden redelijke heuvels met als hoogste punt met 747 meter de Hohe Acht, u kunt hier goed watersporten zoals raften en de bosgebieden zijn ideaal voor mountainbiken en ook voor ontspannende wandelvakanties. Het gebied is lang geleden geologisch gevormd door vulkanische activiteit, de kraters hebben zich naar verloop van tijd gevuld met grond en regenwater. De laatste activiteit is meer dan 1000 jaar geleden maar is ondergronds nog altijd actief.

Het Lieserdal, waar de route doorheen loopt, is vroeger bedekt geweest met een grote binnenzee. Het riviertje de Lieser is het enige overblijfsel van deze zee. De Lieser is bijna 75 kilometer lang en ontspringt bij Boxberg. Bij het dorpje Lieser stroomt het riviertje de Moezel in.

 

 

 

Misschien klinkt het wel eigenaardig, oude vulkanen zo dicht bij huis. We moeten eerder spreken over vulkanische activiteiten. Er waren geen erupties van lava maar wel gasexplosies. De gevolgen van deze ontploffingen kan je nog altijd zien onder de vorm van meren. Deze specifieke meren noemt men 'Maare'. De grootste is de Laacher See en zou ontstaan zijn rond 10.000 voor Christus, de ontploffing zou een asregen veroorzaakt hebben tot 150 km ver. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen:

Deze vulkanische activiteiten hebben als bijkomend nevenverschijnsel dat er koolzuurbronnen ontstonden. Meteen zijn we dan aangekomen bij het eerste stadje dat je in de Vulkaaneifel zeker moet bezoeken: Gerolstein. Die naam klinkt je al niet onbekend in de oren al was het maar door het bronwater dat je kan kopen met dezelfde naam.

 


De Eifel in Duitsland is ideaal voor een korte vakantie. Het is kortbij, er is groen, er zijn veel toeristische voorzieningen, de meeste steden zijn niet overspoeld door toeristen, er is cultuur en je kan genieten van een rood wijntje in de Ahrvallei.Een vakantie in het Eifel gebied biedt vele mogelijkheden tot een actieve en tevens ontspannende vakantie vol natuur en cultuur. Deze prachtige streek met haar heuvels en middengebergtes biedt mooie aangezichten en historische gebouwen zoals kastelen. Alles is makkelijk en goed toegankelijk en een aanrader is een vakantiewoning of een bungalow met eigen vervoer voor veel bewegingsvrijheid.Het gebied biedt een scala aan mogelijkheden voornamelijk door het aantrekkelijke landschap, de bosrijke heuvels en de mooie vulkaanmeren.
 
 
 
 
 

De vijf wilde zwijnen leven in een eigen natuurlijk verblijf in het Eifelpark, het uitdagende dierenpark voor families. De wilde zeug (het vrouwelijke dier) is in deze roedel de bazin. Vanop de verhoogde wegrand kan men de roedel wilde zwijnen tijdens het wentelen en wroeten bewonderen. Vooral de jonge wilde zwijnen zijn elk jaar een magneet voor bezoekers in het wildpark in de Eifel. Ze rennen als gekken door het verblijf en brengen de gasten van het attractiepark aan het lachen.

 

Het wilde zwijn behoort tot de familie van de oudere of echte zwijnen uit de orde van de evenhoevigen. Ze behoren tot de grootste dieren die in Midden-Europa nog in de vrije natuur te vinden zijn. Men ziet ze slechts zelden omdat ze zich zeer goed in het struikgewas kunnen wegsteken. Onze huidige, tamme zwijnen stammen oorspronkelijk van het wilde zwijn af.

 
Inbegrepen : Transfer naar de plaats van bestemming
Overnachtingen op basis van 2 persoonskamer.
Maaltijden op basis van ontbijt en diner - in zelfkook
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Toeslag Single 40 € per nacht
Niet inbegrepen : Reis-en annulatieverzekering
Zakgeld
Ophaalservice
Andere maaltijden
Uitstappen