Hauptstrasse 49, 3800 Interlaken, Zwitserland 

 

Hotel Tell ligt in het centrum van het goed bezochte Matten bei Interlaken, op 3 km van het meer van Brienz en op 5 km van het meer van Thun. Het hotel verkoopt skipassen en biedt gratis WiFi in de openbare ruimtes.

U kunt ontspannen op het zonnige terras of fietsen huren bij mooi weer. Het hotel heeft ook een koffiebar.

Hotel Tell biedt traditioneel ingerichte kamers met een eigen badkamer en een haardroger. Op verzoek is een wasservice beschikbaar.

Hotel Tell ligt op 15 minuten lopen van de treinstations Interlaken West en Interlaken Oost en er is gratis openbare parkeergelegenheid bij het hotel.

De eigenaars van het hotel kunnen hulp bieden bij het regelen en het boeken van diverse activiteiten. Ze bieden tevens uitgebreide informatie over de omgeving.

Verscholen in een indrukwekkend bergpanorama ligt Luzern, toegangspoort tot Centraal Zwitserland, aan het Vierwoudstrekenmeer. De stad is dankzij haar bezienswaardigheden, haar souvenirwinkels en horlogezaken, de attractieve ligging aan het meer en de nabijgelegen bergen voor een uitstapje de Rigi, de Pilatus of de Stanserhorn doel van veel reisgroepen en individuele gasten op hun reis dwars door Zwitserland.

 Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de overdekte, middeleeuwse kapelbrug die met de beschilderde panelen tot een van de oudste overdekte houten bruggen van Europa wordt gerekend. Een ander symbool van de stad is de Museggmauer (middeleeuwse stadsmuur), die op een toren na in z'n oorspronkelijke weerbare vorm bewaard is gebleven.


Historische, met fresco's versierde huizen omzomen in de autovrije oude binnenstad schilderachtige pleinen zoals bijvoorbeeld de Weinmarkt. Luzern is een stad van pleinen en kerken. De jezuïetenkerk uit de 17e eeuw geldt als het eerste sacrale barokke bouwwerk van Zwitserland en de twee torens van de Hofkirche zijn niet uit het stadsbeeld weg te denken. De stervende leeuw, die als herinnering aan de heldendood van de in 1792 in de Tuilerieën gevallen Zwitsers in de rotsen werd gehouwen, is een van de bekendste gedenktekens van Zwitserland. En met het 112 meter lange Bourbaki-panorama bezit Luzern een van de weinig bewaard gebleven monumentale panorama's van de wereld. 

 

De bestemming met veel verrassingen. Duik onder in het "Land van de banen" en geniet van het uitzicht op het Vierwoudstedenmeer en de dichtbijgelegen bergen vanaf een van de vele uitzichtpunten rondom het meer.

 

Maar historisch en landschappelijk gezien heeft Stans veel meer te bieden en dat laat zich ook merken. Nog interessanter is Engelberg met zijn Benedictijnerklooster, aan de voet van de Titlis, een heuse drieduizender. Om Altdorf kan je al helemaal niet heen, hier wacht immers Willem Tell. Voor wandelaars is Altdorf een geschikte uitvalsbasis voor het prachtige wandelgebied in Eggberge. In Weggis kan je minstens evenveel wandelingen maken en de omgevende landschappen zijn zo mogelijk nog mooier.

De op zich al mooie ligging van Luzern wordt nog versterkt door de aanwezigheid van bergen als de Pilatus (2129 m), de Rigi (1727 m) en de Burgenstock (1128 m). Iedereen kent de “Kapellbrücke” over de Reuss, die in Luzern het meer verlaat. Deze overdekte brug uit 1331 werd in 1993 door brandstichters verwoest maar werd nadien heropgebouwd. Naast de brug staat de “Wasserturm”, ooit een gevangenis annex folterkamer. Het oude stadsgedeelte met zijn smalle straten wordt deels omring door de “Museggmauer”, een stadsmuur uit de 14de eeuw.

 

In het noordelijke deel van de stad liggen enkele ongewone bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Het “Löwendenkmal”, een 9 m lange liggende leeuw, herinnert aan de Zwitsers die sneuvelden onder Lodewijk XVI, bij de aanvang van de Franse Revolutie. “Panorama” is een 1100 m2 grote schilderij dat de overgave van het Franse leger in 1871 voorstelt. In de “Gletschergarten” zie je nog de rotsbodem waarop ooit de Reuss-gletsjer naar beneden schoof. In het bijhorende museum zijn allerhande fossielen tentoongesteld maar er is ook een spiegelzaal met de meest ongewone effecten.

 

Interlaken is prachtig gelegen tussen de bergen en bij de Brienzersee. De "Jungfrau" is niet alleen belangrijk als achtergrond voor het stadspanorama maar nodigt ook veel bezoekers uit tot een nadere kennismaking. Het schilderachtige gelegen Brienz laat zich makkelijk combineren met het openluchtmuseum van Ballenberg. Het wat verder gelegen Lauterbrunnen is beslist eveneens een bezoek waard, al was het maar omwille van zijn mooie ligging. 

Op de aangeslibde vlakte tussen de Brienzersee en de Thunersee stichtten monniken van de orde van Sint-Augustinus in 1133 een klooster, dat aan de basis lag van de latere stad Interlaken. De voornaamste stenen bezienswaardigheden van de stad zijn verbonden met die abdij: de kruisgang en de eigenlijke abdijkerk. De hotels uit de 19de eeuw zijn weliswaar ook van steen, maar zij functioneren vooral als sfeerbepalend voor de stad. Veelal zijn die hotels gegroepeerd rond de “Höheweg”, een wandelboulevard met veel bomen en ander groen.

Op de andere oever van de Aare ligt de gotische kerk van Unterseen, waarvoor de omliggende bergen een indrukwekkende achtergrond vormen. Het karakter en de aantrekkelijkheid van Interlaken worden mede bepaald door het uitzicht op de “Jungfrau” (4158 m). Een tocht naar “Jungfraujoch”, zowat 650 meter onder de bergtop met de “Jungfraubahn” staat rood aangekruist in het programma van veel bezoekers. Dit is het hoogste treinstation van Europa. Eveneens bereikbaar met de kabelbaan zijn de omgevingen van de Eiger (3970 m) en de Mönch (4099 m). De schitterende uitzichten onderweg zijn onvergetelijk.

De Brienzer See biedt mogelijkheden voor boottochten naar bezienswaardigheden in de omgeving van Interlaken. Het 14 km lange meer is bijzonder visrijk en staat bekend om zijn goede waterkwaliteit. Toeristisch is het meer niet zo erg ontwikkeld als de andere meren in Centraal-Zwitserland; je ontmoet er dus ook minder toeristen. Het plaatsje Brienz is wellicht het meest aantrekkelijke op de oevers van het meer. Dit schilderachtige dorp van houtsnijders is gelegen tussen enkele indrukwekkende bergen, zoals de Schreckhorn (4078 m) en de Schwarzhorn (2928 m). Daarnaast is er ook nog de Brienzer Rothorn (2350 m) waarvan de top bereikbaar is met een stoomlocomotief.

Even ten oosten van Brienz ligt het “Schweizerische Freilichtmuseum für ländliche Bau- und Wohnkultur", het bijzonder mooie Openluchtmuseum in Ballenberg. Je kan er wandelen en genieten tussen ruim vijftig landbouwgebouwen uit gans Zwitserland. Her en der worden oude beroepen uitgeoefend tussen de mooi gelegen oude woningen. Ook voor een hapje en een drankje is er tijd en ruimte.

Lauterbrunnen is nog zo’n dorp dat een plaatsje verdient in je programma. Het omgevende landschap werd tijdens de laatste ijstijden uitgeschuurd in de gletsjers. Het plaatsje wordt omgeven door hoge bergen (waarvan enkele boven de vierduizend meter) en door maar liefst 72 kleinere en grotere watervallen. Ook van hier uit is de Jungfrau goed bereikbaar.