Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt op slechts een paar uurtjes vliegen en is dankzij haar bezienswaardigheden de perfecte stad voor een heerlijke stedentrip. Lissabon ligt aan rivier de Taag en biedt een goede mix van historie, sfeer en cultuur. Lissabon is authentiek en nostalgisch. Je kunt er lekker en betaalbaar uit eten en het klimaat is aangenaam. Je kan er in december nog van de zon genieten en onder een palboom zitten! Ook in de omgeving van Lissabon is een hoop te zien en te doen zoals de Costa de Lisboa en het verrassende plaatsje Sintra.

 

 

costa Lisboa1

 

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. Na de ramp volgde een grootscheepse wederopbouw onder leiding van Markies De Pombal. Aan hem dankt de stad haar huidige opzet en de vele mooie gebouwen. Samen met de zon en de cultuur maakt dit van Lissabon een heerlijke stedentrip.

Vanaf de dikke vestingmuren van het strategisch gelegen Castelo de São Jorge heb je een prachtig uitzicht over Lissabon. Nadat Lissabon in 1147 was heroverd op de Moren, werd het fort omgebouwd tot de residentie van de koning. Door de grote aardbeving van 1755 werd het kasteel grotendeels verwoest. Pas in 1938 werd het gerestaureerd. Vanaf het Castelo zie je bijvoorbeeld de dubbele torens van de romaanse Sé kathedraal, de São Vicente de Fora en de enorme koepel van de Santa Engrácia liggen. Deze kerk is met haar marmeren interieur een van de mooiste religieuze monumenten van de stad.

 

Reisdatum :  Zondag 22 december 2019 tot zondag 29 december 2019
Reiscode: 2212201901V
Reissom: €1280
Reisdagen :  8D/7N
Uw Travelbutler:  Marnix Van De Kerkhove
   
Zakgeldadvies :  €50 per dag
   
Toeslag Single: €40 per nacht

 

Lissabon heeft veel leuke bezienswaardigheden. De mooiste manier is om deze te voet en per tram (de eléctrico) te ontdekken. Enkele tramlijnen zijn al meer dan 100 jaar oud en zijn speciaal aangelegd om de steile hellingen te overbruggen of brengen je de hele stad door. Bekijk de stad door de ogen van een Lissabonner. Vooral een ritje met Tram 28 door de allersmalste en steilste straatjes van Lissabon is een attractie op zich!

costa Lisboa3

 

Het klooster Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belém toont in al haar pracht de hoogtijdagen van de Portugese ontdekkingsreizen. Het gebouw stamt uit 1500 en werd bekostigd uit accijns over geïmporteerde specerijen, goud en edelstenen. Het klooster herbergt een aantal bijzondere graven, waaronder die van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, dat versierd is met hemellichamen, en het graf van koning Manuel I en zijn vrouw, dat door olifanten wordt gedragen. Voor het klooster ligt het Praca do Imerio, een groot plein.

Costa Lisboa2

 

Praça do Comércio is het paleisplein van Lissabon. Aan de ene kant ligt rivier de Taag, aan de andere kant de triomfpoort die toegang geeft tot de achtergelegen Rua Augusta en benedenstad Baixa. (Zie grote foto bovenaan deze pagina).
To het einde van de monarchie in 1910 was het koninklijke paleis en het grote paleisplein vier eeuwen lang het decor voor de belangrijke gebeurtenissen in de stad. Overigens werd het oorspronkelijke paleis, net als een groot deel van de stad, in 1755 in puin gelegd door de grote aardbeving. Maar dit nieuwe neoclassicistische gebouw werd al snel ter vervanging gebouwd.

Costa Lisboa

 

De klassieke Elevador de Santa Justa is een enigszins merkwaardig gebouw. De lift staat midden in de stad en brengt haar passagiers van de Baixa-wijk naar de 32 meter hoger gelegen Chiado wijk. Het karakteristieke gebouw uit 1900 is ontworpen door Raoul de Ponsard, een leerling van ingenieur Eiffel.
De ruïne naast de Elevador is de Igreja do Carmo , een kerk die tijdens de aardbeving van 1755 deels is ingestort. Tegenwoordig is in de kerk een archeologisch museum gevestigd.

De regio Costa de Lisboa in Portugal is de kust in het zuidwesten van het land en ligt ten noorden van het kustgedeelte van de regio Alentejo, ten zuiden van de regio Costa de Prata en aan de monding van de Taag rivier. De Costa de Lisboa  is genoemd naar de kust van Lissabon en alle plaatsen liggen ten westen van de stad Lissabon. De Costa de Lisboa wordt ook wel de Portugese Rivièra genoemd en ligt in de regio Lissabon. De regio Lissabon is weer onderverdeeld in de twee subgebieden Grande Lisboa en het schiereiland Setubal maar met de ontwikkeling van het toerisme kreeg het hele gebied gemakshalve de naam Costa Lisboa of Costa de Lisboa.

 

Inbegrepen : Vluchten vanuit Brussel naar Lissabon
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
   
Niet inbegrepen : Ophaalservice
  Reis en annulatieverzekering
  Dranken en andere maaltijden
  Uitstappen
  Kerstdiner: €60

 

logo jpstours 316906