KALAMATA. Kalamata is de hoofdstad en belangrijkste haven van het departement Messinia op de Peloponnesos in Griekenland. De plaats Kalamata is veelbezongen, het is het land van de "Kalamatianos" (een zeer bekende Griekse dans) en van de zijden doeken. Wereldberoemd zijn de sappige zwarte Kalamata olijven, maar ook bekend zijn de honingvijgen en de met sesamzaad bedekte zoetigheid met de naam "Pastelli".

Kalamata ligt ten westen van Sparta en is vanaf hier o.a. per bus en trein te bereiken. De stad heeft een internationaal vliegveld en een belangrijke haven. Vanaf kalamata kan je o.a. met de boot naar het eiland Kythira. Kalamata ligt aan de Golf van Messenië, het heeft mooie, lange stranden.

De stad Kalamata wordt gedomineerd door een 13e-eeuws kasteel erboven dat werd gebouwd door Geoffrey de Villehardouin. Aan de noordkant van de citadel is een kleine Byzantijnse kerk, gewijd aan de maagd van Kalomata (goede oog; "kalo = goede - mati = oog") aan wie de stad de naam weleens te danken zou kunnen hebben. Vanaf het kasteel kan je de wijde zee bewonderen, met de prachtige stranden of je blik richten op het diepgroene land; het land van de oudheid.

 

 

 

Kalamata is de hoofdstad van het departement Messinia op het schiereiland Peloponnesos. Het is de op één na grootste stad van de hele Peloponnesos en heeft 45.000 inwoners. Dichtbij de stad ligt ook de internationale luchthaven van Kalamata met in de zomermaanden rechtstreekse chartervluchten vanuit Nederland. Het historische en culturele gedeelte van de stad ligt grotendeels onderaan de heuvel met daarop de oude vesting Kastro. Langs de zee en de haven vind je een lange boulevard met restaurants, beach bars, en vele terrasje

 

Reisdatum :  Zaterdag 22 december 2018 tot zaterdag 29 december 2018
Reiscode: 2212201801V
Reissom: 1280Euro
Reisdagen :  8D/7N
Uw Travelbutler:  Marnix Van De Kerkhove
   
Zakgeldadvies :  50Euro per dag plus Kerstdiner
   
Toeslag Single: 40Euro per nacht

 

Kalamata ligt in het zuiden van Messinia aan de Golf van Messini. In 1986 heeft een zware aardbeving hier een deel van de stad verwoest, maar inmiddels is alles weer opgebouwd en gerestaureerd. De stad heeft een handelshaven en een jachthaven. De nieuwe markt, nea agora, verschillende kerken als deMetropolis Ypapanti en het (openlucht) spoorwegmuseum zijn bezienswaardigheden.

Om Kalamata te ontdekken kun je het beste een dagje uittrekken. Een wandeling door de stad is zeer aan te bevelen met o.a. het Kastro en de Nea Agora. Via de lange winkelstraat Aristomenous kun je lopen van en naar de haven en boulevard. Bij de Nea Agora is een parkeerplaats en anders bij de haven kun je ook parkeren. In het centrum van Kalamata ook genoeg mogelijkheden langs de weg.

In Kalamata kun je goed fietsen. Een tip tijdens je vakantie. Het fietspad begint bij de Anastasi kerk aan de boulevard en eindigt via bij de nieuws markt. Je fietst langs de meeste bezienswaardigheden van de stad. Hotels als Horizon Blu hebben gratis fietsen beschikbaar voor hun gasten.

 

 

 

Andere tips voor Kalamata zijn de vele goede producten hier uit de omgeving. Zeer bekend zijn natuurlijk de olijfolie en de olijven, maar ook vijgen, kruiden en rozijnen zijn van zeer goede kwaliteit. Proef ook de wijn en ouzo uit de oudste destilleerderijen van Griekenland, de lokale “sfela”kaas, de zoete pasteli, diples, sinaasappels en verse kruiden. Traditioneel zijn de producten die gemaakt worden in het klooster van Kalamata als sjaaltjes. De koffiebranderij Spinos maakt al decennia lang koffie en ligt vlakbij Agios Nikolaos kerk in het oude centrum van de stad.

Voor de mooiste zonsondergang reis je naar het dorpje Verga een paar kilometer ten oosten van Kalamata. Eenvoudig te bereiken via de beachroad en in Verga zijn fraaie beach bars en wat hoger gelegen tegen de berghelling tavernes, restaurants en wijnbars. Je hebt vanuit Verga een mooi uitzicht over de stad Kalamata en de kustlijn.

Als je vanaf Ladadika in noordelijke richting loopt, zie je na een paar minuten de overdekte markt. Het is een levendige markt waar vis, vlees, fruit en andere etenswaren verkocht worden. In Thessaloniki zijn veel belangrijke bezienswaardigheden te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten. Zo bouwde de Romeinse Keizer Galerius de beroemde triomfboog waarvan de ruïnes te zien zijn aan de Egnatia weg maar ook de Rotonda die iets verder, in noordelijke richting ligt. De Rotonda had als mausoleum moeten dienen, uiteindelijk werd het later de Christelijke kerk van Agios Georgios.

 

 

 

 

 

 

Witte toren


Als de deze toren vredig langs de boulevard aan het water ziet staan, zou je bijna niet kunnen vermoeden dat er aan de historie ervan zo'n bloederige geschiedenis kleeft. Ooit waren er meerdere van deze torens die deel uitmaakten van de vesting van de stad. In deze toren werden tegenstanders van het Ottomaanse regime op bloederige wijze van het leven beroofd. Nu is en een plek waar je in het museum de rijke historie van de stad tot je kunt nemen door middel van een mooie, interactieve exhibitie. Vanaf de top van de toren heb je een mooi uitzicht.

Het paleis, arcade en mausomelum van Gelarius


Maak je een wandeling door het oude centrum van Thessaloniki, dan loop je al snel tegen een oude ruïne aan. Dit is het oude paleis, daterend uit de 4de eeuw, van Keizer Galerius. Langs de gehele Egnatia straat zie je de opgravingen, waaronder prachtige mozaïeken en marmeren vloeren. Aan het einde van de straat zie je de Rotunda al liggen, het mausoleum dat de keizer liet bouwen, maar nooit gebruikte omdat hij in Servië viel in de strijd. De Ottomanen maakten er een moskee van, één van de minaretten staat nog overeind. Je kunt de Rotunda 's ochtends bezoeken en de fresco's bewonderen. Tussen het paleis ende Rotunda zie je nog een ark, een overwinningsboog. Eeuwen geleden waren er dertig van dit soort arken. Het idee alleen al geeft hoe groot en belangrijk Thessaloniki in die tijd was.

 

 

Bei Hamam


Het oudste Turkse bad van Thessaloniki, met een schitterende structuur. Het Turkse bad werd in 1444 door de Ottomanen gebouwd en werd voor het laatst in de jaren '60 gebruikt. In de jaren '70 raakte het gebouw zwaar beschadigd, maar inmiddels is het weer in ere hersteld. Omdat het bad niet meer wordt gebruikt, is bezoeken lastig. Het is echter een aanrader om bij To Palio Hamam een kop koffie te drinken. In dit leuke café zie je nog het een an ander van de oude structuur van het Turkse bad en vanaf het geweldige dakterras kun je over de mooie koepeldaken van het complex uitkijken.

 

 

Oud-Messini. In Oud-Messini bevindt zich één van de belangrijkste archeologische opgravingen uit de Griekse geschiedenis. Oud-Messini, dat dertig kilometer ten noordwesten van Kalamata ligt, werd in het jaar 369 voor Christus door de strateeg Epaminondas uit Thebe gesticht. In die tijd en in de eeuwen daarvoor waren er steeds oorlogen tussen de Messeniers en de Spartanen. De Spartanen hadden het op de vruchtbare grond van Messinia gemunt en bezetten de streek vier eeuwen lang.

Toen kwam Epaminondas, die de Spartanen overwon en het land aan de Messeniërs teruggaf. Messini werd de nieuwe hoofdstad en er kwamen allerlei nieuwe bouwwerken. Een mooi uitzicht over de ruines heb je vanaf het hoger gelegen bergdorpje Mavromati. Op het terrein bevinden zich een stadion, een theater, het asklepieion, allerlei tempels, schatkamers etc.

Rondom het heiligdom zijn hier en daar de ruïnes te zien van delen van de oude muren die rond de stad gebouwd waren, deze muren zijn indrukwekkend. De muren waren negenenhalve kilometer lang en werden in de derde eeuw voor Christus ter bescherming van de stad gebouwd. Er waren twee poorten waardoor men Messini kon betreden, de Arcadische en de Lakonische poort. De Arcadische poort kun je zien wanneer je vanaf het stadje Meligalas naar Oud-Messini met de auto rijdt. Je rijdt dat als het ware door de poort heen. De Laconische poort bevond zich achter het dorp Mavromati, daar waar nu het klooster Voulkano zich bevindt.

 

 

Inbegrepen : Vluchten vanuit Brussel naar Athene
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
   
Niet inbegrepen : Ophaalservice
  Reis en annulatieverzekering
  Dranken en andere maaltijden
  Uitstappen
  Kerstdiner: 60Euro