Finland, het land van Duizend Meren

 

Ruim 180.000 meren, 65% van Finland bestaat uit (naald)bossen en sprookjesachtige uitzichten. Zuid Finland heeft een gematigd Landklimaat met warme zomers en koude winters. Lapland heeft een Toendraklimaat, met koele zomers en ijzigkoude winters met veel neerslag.

Ongeveer een kwart van het land ligt boven de poolcirkel, en zo kan je in Finland dieren tegenkomen die ook in midden Europa te zien zijn, maar ook dieren die hun thuis rond de Noordpool hebben.

 

Reisdatum : Zondag 16 juni 2019 tot zondag 23 juni 2019
Reiscode : 1606201901V
Reissom : 1350€
Reisdagen 8D/7N
Uw Travelbutler :  
Zakgeldadvies : 50€ per dag
Bijzonderheden :  
   

 

Weliswaar kent Finland geen dierenwereld met veel verschillende soorten. De soorten die wel in Finland voorkomen, maken dit gemis echter meer dan goed. Want Finland is de thuisbasis voor diverse grote wilde dieren, die bijna nergens anders binnen Europa (nog) voorkomen.

In het wild kan je zomaar een beer tegenkomen, en wolven. Of de aansprekende Lynx, diverse vossenfamilies en de zeer zeldzaam geworden Veelvraat. Kenmerkend voor Finland is de Lemming, die op de hoge vlakke bergen zijn leefgebied heeft. Pelsdieren als de Nerts, Marters en Hermelijntjes kan je in het hele land zien in het wild.

Elf soorten reptielen en kikkersoorten, verschillende soorten slangen, waarvan de Adder overigens de enige giftige is. Meer dan 350 vogelsoorten, waarvan 230 trekvogel soorten. Enkele aansprekende vogelsoorten zijn de Arend, verschillende soorten Uilen, en natuurlijk de Kor- en Auerhoenders. Uniek is verder nog de in het moeras- en mosgebied nestelende Sneeuwhoen.

 

 

Eigenlijk is Finland één groot natuurgebied. Meer dan 65% van het land bestaat uit (naald)bossen en er zijn ook nog eens ruim 180.000 meren. En of je nu langs de kust wandelt, door de bossen trekt of in een bootje op een meer dobbert: je uitzicht is bijna altijd fabelachtig mooi. Zelfs in de steden heb je altijd het gevoel dat je maar een paar stappen verwijderd bent van de natuur, want de Finnen leven in harmonie met de aarde en richten hun bestaan zoveel mogelijk ecologisch verantwoord in. Wie één van de laatste Europese wildernissen wil zien, trekt naar Fins Lapland, waar je gletsjers, granietrotsen en vele tienduizenden rendieren tegenkomt.

Het zuiden van Finland heeft een gematigd landklimaat, wat inhoudt dat de ’s zomers relatief warm zijn en de winters behoorlijk koud. In het noorden is de term gematigd niet echt meer van toepassing.  Daar zijn de zomers fris en de winters bitter koud. In Fins Lapland heerst een Toendraklimaat. Het is daar bijna altijd koud en er valt veel neerslag.

 

 

De geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat Finland vanuit Europa niet veel toeristen te verwerken krijgt. De meeste toeristen komen uit de buurlanden. Het zuidelijke deel van Finland heeft het meest te bieden op het gebied van historie, cultuur en kunst. Het noordelijke deel is het gebied van de prachtige ongerepte natuur.
Dé toeristische trekpleister van Finland vormen echter de tienduizenden meren en eilanden, die men o.a. per boot kan bezoeken. Andere bezienswaardigheden op natuurgebied zijn het scherenlandschap van de archipel van Turku, de nationale parken, de heuvelkam Punkaharju in het merengebied Saimaa en de Ålandeilanden in de Oostzee. Ook Lapland is toeristisch met rendiersafari's en natuurtrektochten.
De toeristisch interessantste steden van Finland zijn Turku, Helsinki, Porvoo en Tampere. Behalve in Turku zijn in Hämeenlinna en Savonlinna middeleeuwse kastelen te zien. Oude laat-middeleeuwse stenen en houten kerken vindt men in vele stadjes en dorpen in Zuid- en West-Finland.

 

 

Finland is ook beroemd om zijn moderne architectuur. Zeer gewaagde vormgeving hebben vele nieuwe kerken, o.a in Tampere. Mooie staaltjes van moderne stedenbouw zijn Tapiola en de universiteitsstad Otaniemi.
De belangrijkste musea zijn die van Helsinki (o.a. het Nationaal Museum van Finland en het kunstmuseum Ateneum). In Kuopio is een museum betreffende de Fins-Orthodoxe Kerk. De cultuur van de Lappen kan men bekijken in het openluchtmuseum van Inari.
Een groot sportcentrum is Lahti, bekend van o.a. schansspringen en alternatieve elfstedentochten. Het platteland van Finland kent een oude en rijke boerencultuur. Vele oude volksgebruiken en -feesten worden nog steeds gehouden.
Er is een zeer rijke muziekcultuur, die tot uiting komt in o.a. koorfestivals. Alle grote steden in Finland hebben hun eigen zomerfestival. Het bekendst is het jaarlijkse Helsinki-festival. Daarnaast zijn belangrijk het Savonlinna Opera Festival, Pori Jazz en het Volksmuziekfestival Kaustinen.

 

 

Helsinki wordt gekenmerkt door een bijzonder sfeervolle combinatie van kosmopolitisch elan en typisch Finse ingetogenheid. Hier komt ook nog eens de prachtige ligging aan de Baltische Zee bij. De belangrijkste geschiedkundige én religieuze bezienswaardigheid van Helsinki is de indrukwekkende Uspenski Kathedraal. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van West-Europa. In 1868 werd de kerk gebouwd door de Russen en dit is nog duidelijk aan het gebouw af te zien. Vooral aan de binnenkant van de kerk vind je gouden koepels en veel rode elementen. Het kostte de Russen ruim 6 jaar om de bouw van de kathedraal af te ronden. De kerk is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Helsinki.

Er wordt wel eens gezegd dat elke Fin een eigen Sauna heeft. Dit is niet overdreven, een sauna wordt eigenlijk zo goed als standaard in een Fins huis (aan)gebouwd. Wanneer je bij Finnen op bezoek bent, is het ook zeer gebruikelijk om bij te komen in de sauna. In 1990 had één op elke drie Finnen een sauna in huis, en dit aantal is de jaren erna alleen maar toegenomen.

Door de eeuwen heen is de sauna altijd een belangrijk onderdeel geweest van het Finse leven. Naar de sauna gaan was hetzelfde als eten en slapen. Vandaag de dag wordt de sauna veelal beschouwd als een plaats om het lichaam te reinigen en voor het ontspannen van de spieren en het verfrissen van de geest. Wanneer je in Finland een vakantiehuisje huurt, dan is de kans zeer groot dat je beschikking hebt tot een eigen sauna tijdens je verblijf.

 

Inbegrepen : Vlucht vanuit Brussel naar Helsinki
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
   
Niet inbegrepen : Ophaalservice
  Reis en annulatieverzekering
  Andere maaltijden en drank
  Km vergoeding voor de rondrit in Finland
Toeslag single : 40€ per nacht