Is dit Nederland? Als je het Vechtdal voor het eerst bezoekt, zou je bijna twijfelen. Ja, de Overijsselse Vecht stroomt echt door Nederland en in het Vechtdal zijn zelfs bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Maar toch, door de beslotenheid en lieflijkheid van de heidevelden en dorpjes zou je je bijna afvragen waar je bent.

 

 

Wat je hier wél zeker weet, is dat je meteen de fiets of de wandelschoenen wilt pakken: op pad! Over smalle paadjes langs wuivend riet, over beukenlanen, langs kleine bolle akkertjes met houtwallen en rode boerderijdaken. Dan zijn er ook nog zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes, stuwwallen en donkere bossen. En niet te vergeten de Vecht zelf, de kleinste van onze grote rivieren, die zo mooi kronkelt door het dal dat hij zelf geschapen heeft.

 

Reisdatum: Maandag 4 mei 2020 tot vrijdag 8 mei 2020
Reiscode: 0405202001M
Reissom: €495
Reisdagen: 5D/4N
Uw Travelbutler:   Japie Swings
   
Zakgeldadvies: Voorzie 50€ per dag
   
Toeslag Single: 40€ per nacht
   

 

Stuifzanden, heide, vennen en meertjes met waterlelies vol rode bloemen. De Besthmenerberg, die ooit werd opgestuwd door het geweld van de ijstijd, geeft een ongekend panorama over het Vechtdal. Als de avond valt verandert de mist jeneverbesstruiken in ‘witte wieven’.

De natuurgebieden rond Ommen zijn voormalig landgoedbos. De bossen maakten ooit deel uit van het landgoed Eerde met zijn kasteel en parkbos. Het Eerder Achterbroek is een oud karakteristiek Saksisch hoevenlandschap, aaneengeregen door houtwallen. Knotbeuken, rodondendrons, ijskelders en grafkelders nemen je mee terug in de tijd. En dan is daar ineens 'de Sahara'. Een heuse Hollandse woestijn. Een restant van de zandverstuivingen waar Nederland in de 19e eeuw zo van te lijden had.

 

 

Rond Hardenberg staat duizend hectare naald- en loofbos, oorspronkelijk geplant voor de houtproductie. Nu levert een tocht door het gebied over een van de vele fiets- en wandelpaden vaak bijzondere ontmoetingen op. Zo kun je er reeën en roofvogels tegenkomen op de heideterreintjes en bij de prachtige vennetjes.

Het dorpje Rheeze is een van de vele mooie brinkdorpen van Overijssel. De nabijgelegen belten zijn markante elementen in het landschap. Langgerekte beboste stuifduinen, uit de tijd dat de natuur nog vrij spel had. Op de toppen het kreupelhout van de prachtig ‘misvormde’ eiken. De laaggelegen Rheezermaten zien in het voorjaar geel van de dotterbloem. Een favoriete stek voor weidevogels.

De provincie Overijssel staat garant voor veel mooie natuur, veel water en sfeervolle dorpen en steden. Sommige steden en dorpen hebben nog veel historische panden in de binnenstad staan. Er zijn dan ook veel bijzondere buitenplaatsen in Overijssel te vinden. Zo heb je het Huis Singraven bij Denekamp, Kasteel Twickel in Delden en het 17de eeuwse Huis te Breckelenkamp. De fietsroutes in deze streek zijn uitmuntend te noemen. Dorpen, kastelen, monumentale boerderijen en open natuurvlaktes worden daarbij goed afgewisseld en hier en daar is er een gelegenheid voor een heerlijk hapje en een drankje.

 

 

De Hanzestad Kampen staat vol met historische bezienswaardigheden zoals de Koornmarktspoort, Cellebroederspoort, de Bovenkerk, het Stedelijk Museum en de Stadsgehoorzaal. Een zeer leuke ervaring om daarmee de geschiedenis van Kampen op te snuiven is het volgen van de Thea Beckman-route. Deze beroemde schijfster van historische verhalen heeft zeer vaak de stad Kampen als inspiratie gebruikt. De beroemde route voert je door de prachtige binnenstad, de IJsselkade, stadsmuren en middeleeuwse kerken. Andere bijzondere wandelingen van de stad Kampen zijn te volgen met een echte ridder.

Giethoorn
Met zijn vele wateren, bruggetjes en ‘punter’ bootjes, wordt dit deel van Nederland ook wel het ‘Holland’s Venetië’ genoemd. De romantische plekjes rondom het water geven Giethoorn een bijzonder en authentiek uiterlijk. Een aantal leuke bezienswaardigheden zijn het automuseum Histomobil, Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus en de oude molen. Maar met een bootje door de kanaaltjes van de stad varen is op zich al bijzonder genoeg.

Proosdij
Het oudste stenen woonhuis van Nederland is te vinden in de oude bisschopsstad Deventer. Het pand met de naam Proosdij dateert uit omstreeks 1130 en is gebouwd met bouwsteen die afkomstig zijn vanuit het laaggebergte de Eifel. Het functioneerde als woonhuis voor bestuursleden van het college van de nabijgelegen Lebuïnuskerk. Uiteindelijk is het later in handen gekomen van de militair Hendrik de Sandra die een hoge functie bekleedde als ritmeester. De steeg ‘Sandrasteeg’ waaraan dit pand zich bevindt is naar hem vernoem

 

 

Nationaal Park Weerribben Wieden
In het noordwesten van de provincie Overijssel ligt dit enorme nationale park. Het 100 km² tellende park werd in 1882 opgericht. Voorheen was dit gebied enorm populair voor het werven turf en veen. Grote meren in dit gebied zijn ontstaan op plekken waar door het turven gaten ontstonden. Nu tegenwoordig leven er in dit gebied veel dieren zoals otters, vele soorten vogels zoals de Zwarte Stern, de velduil en vlinders. Op de wateren is het mogelijk om bijvoorbeeld te kanoën of een rondvaartexcursie te maken. In de verschillende bezoekerscentra kun je meer informatie vinden.

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
   
Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Reis - en annulatieverzekering
  Andere maaltijden
  Dranken
  Uitstappen

 

logo jpstours 316906