Wijn! En bergen, hoge bergen! Maar ook zee, en stadsleven. Weggestopt tussen de Kaukasus – één van Europa’s hoogste bergen. Ook wel beter bekend van voormalige en minder prettige Sovjetstaten als Dagestan of Tsjetsjenië (brrr). Veel veiliger, toeristischer en gastvrijer is echter het Europees georiënteerde Georgië. Gelegen tussen Rusland en Turkije en met grenzen aan Armenië en Azerbeidzjan ligt het land aan de Zwarte Zee (en dus ook het meer bekende Sunny Beach uit Bulgarije, maar dat ligt aan de andere kant van deze zee.

Georgie

Je vindt er ongerepte en een uitgestrekte natuur, een vriendelijke bevolking, eeuwenoude ruïnes ver weggestopt in bergtoppen. En een rijke eet- en wijncultuur. Dat alles voor een spotprijs. Kortom, dit is waarom je naar Georgië op vakantie moet gaan

 

Reisdatum: Donderdag 3 oktober 2019 tot donderdag 10 oktober 2019
Reiscode: 0610201901V
Reissom: €1395
Travelbutler: Wilfried Meganck
Reisdagen: 8D/7N
Zakgeldadvies: €50 per dag
   
Toeslag Single: €40 per nacht
   
   

 

In Tbilisi kun je ook goed vertoeven. De oude stad, met haar kleine straatjes en groene bomen, staat bekend om de soms wat vervallen houten huizen met balkons. Overal vind je er marktkraampjes vol met vers fruit en leuke restaurantjes met typisch Georgisch eten. Het Narikala fort daterend uit de 17e eeuw kijkt uit over de stad. Tbilisi is een gemixte stad: je vindt er moderne torens, kleurrijke stenen huizen en vervallen Sovjet flats. Een aanrader is een wandeling in de heuvels rondom Tbilisi. Niet alleen voor de vergezichten, maar ook vanwege de leuke restaurantjes zoals het Funicular complex dat je kan bereiken met een gondeltreintje. Voor kleurrijke schilderijtjes of magneetjes waarop Stalin staat afgebeeld (de man is van Georgische oorsprong) moet je bij de dagelijkse vlooienmarkt zijn.

georgie1

Hoe fijn is het als je een dorp naar jezelf kunt vernoemen? Kasbegi, dat is waar we zijn. Gelegen op zo’n 1700 meter, vlakbij de Russische grens. En door ons overal in het land aangeraden. Niet heel lang geleden (zo’n kleine 200 jaar) werd een weg aangelegd die de Georgische hoofdstad Tbilisi verbond met Rusland, de zogenaamde Georgische militaire weg. Langs Kasbegi dus, dat toen nog Sepanzminda heette. De gebiedsopzichter Kasibeg Tsjopikasjvili liet bij de bouw van de weg het dorp daarop naar zichzelf vernoemen. Geinig detail. Op weg naar Kasbegi komen we skiresorts en -gebieden tegen, met een Sovjet tintje (denk gebouwen die een likje verf kunnen gebruiken). Niets om je druk over te maken, want de natuur is simpelweg schitterend. Groene vlaktes worden afgewisseld met steile bergtoppen, helderblauwgroene stuwmeren en stokoude vrouwen met fruitkraampjes langs de kant van de weg. En dat op een prima geasfalteerde weg.

En dit is echt de moeite waard: één van de meest bekendste Georgisch-orthodoxe kloosters. Zo’n krappe drie uur rijden vanuit Tbilisi, kom je al gauw in een niemandsland en een woestijnachtige omgeving. De rit hiernaartoe leert dat de monniken van dit eeuwenoude kloostercomplex zich ver hebben afgezonderd van de bewoonde wereld. Na een korte klimtocht ontdekken we waarom dit complex zo beroemd is: in een rots uitgehouwen is een aaneenschakeling van kleine woningen te vinden. Prachtig! De gids brengt ons na een nog een steilere en lange klimtocht (pas op voor slangen!) naar de andere kant van de berg. Steile paadjes breken de berghelling door tweeën, en terwijl we verder lopen, kijken we uit op een uitgestrekt landschap: Azerbeidzjan.

georgie2

 

Moeilijk voor te stellen dat mensen hier leefden. Je vindt er kleine grotwoningen uit de vijfde eeuw met de meest bijzondere fresco’s. Georgië kent meer van dit soort plekken, die wat verder van de hoofdstad liggen, maar desalniettemin niet minder indrukwekkend zijn. 

 

Inbegrepen: Vluchten vanuit Brussel naar Tiblisi
  Agogische reisbegeleiding door een ervaren Aksent Travelbutler
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
   
Niet inbegrepen Ophaalservice
  Andere maaltijden
  Reis- en annulatieverzekering
  Uitstappen
   

 

logo jpstours 316906