Nationaal Park Šumava is gelegen in het Zuidwesten van Tsjechië, langs de grens met Duitsland en voor een klein deel ook langs de grens van Oostenrijk. Samen met het in Duitsland aangrenzende Bayerischer Wald Nationaal Park bedekt het park het grootste deel van het Boheemse woud, een semi natuurlijk woud van unieke omvang in het hart van Europa.De meeste bossen en wouden, welke bijna 40% van de gehele oppervlakte van de regio beslaan, zijn vrij toegankelijk voor zowel toeristen die op zoek zijn naar de natuur en rust als ook voor de paddenstoelen en bosvruchten plukkende bezoekers. De meeste bossen hebben een monocultuur van naaldbomen.

Het landschap van Bohemen heeft grote componisten als Smetana en Dvorák geïnspireerd. Veel evenementen zijn dan ook muziekevenementen, zoals het Smetana Opera Festival in Litomyšl en het Dvorák-festival in Nelahozeves. Liefhebbers van poppenspel kunnen hun hart ophalen op het Marionettenfestival van Chrudim. Maar misschien heb je meer zin in een ondergronds avontuur? Bezoek dan de veertig meter diepe schacht van een oude zilvermijn bij de burcht van Kutná Hora.

 

Langs alle grote wegen naar Praag liggen kastelen. Het een nog groter dan het ander. Schitterend gelegen en nooit ingenomen is het kasteel van Karlštejn. Het werd in de 14e eeuw gebouwd voor Karel IV die hier zijn kroonjuwelen en relikwieën liet bewaren. Konopište is het kasteel waarvan de bouw in de 13e eeuw begon. Nu zijn er rondleidingen door drie verschillende gedeelten. Hluboká is een soort sprookjeskasteel dat oprijst uit het vlakke moerassige land.

 

Reisdatum : Zaterdag 3 augustus 2019 tot zaterdag 10 augustus 2019
Reisdagen : 8D/7N
Basisprijs : 795€
Reiscode : 0308201901M
Bijzonderheden : Denk zeker aan uw identiteitskaart
Zakgeldadvies : €50 per dag
Uw TravelButler :   Japie Swings - Ilse Van De Velde

 

Tsjechië is een land met veel cultuur en historie, gecombineerd met een prachtige natuur en een vriendelijke bevolking. Het land ligt op slecht 900 kilometer van Nederland en is toegankelijk qua prijsstelling. Kaplice ligt aan de voet van de Novohradské Hory, schilderachtig gelegen aan de oever van de rivier de Malše. Kaplice was van oorsprong een middeleeuwse handelsplaats en dankzij dit feit kunt u genieten van zijn historische gebouwen in het centrum en de diverse kasteelruïnes in de directe omgeving van de stad. Kaplice werd gesticht als handelsplaats langs de belangrijke handelsroute tussen Noord Oostenrijk en Zuid Bohemen. Door de bloeiende zouthandel groeide Kaplice in korte tijd uit van een klein middelseeuws dorp tot een welvarende stad. Door de eeuwen heen was Kaplice wisselend Boheems en Duits eigendom. Toen na de 2e Wereldoorlog Tsjechoslowakije werd hersteld werd Kaplice weer een Tsjechische stad. Onder het communistische bewind was Kaplice en zijn omgeving maar beperkt bewoond. Na 1989 kwamen de Tsjechen weer terug naar de stad en werden er veel nieuwe huizen gebouwd en de nog overgebleven gebouwen zijn opgeknapt. Niet alleen de stad Kaplice heeft veel te bieden In de omgeving zijn veel prachtige meren, oerbossen en zonnige weiden. Een geweldige omgeving om te wandelen en te fietsen.

 

Sommige delen van Šumava zijn al 150 jaar beschermd natuurgebied. Het berggebied van Šumava werd in 1963 uitgeroepen tot Beschermd Natuurgebied (CHKO) met een oppervlakte van maar liefst 167.000 ha. In die tijd was het het grootste aaneengesloten beschermde natuurgebied van de voormalige republiek Tsjecho-Slowakije.

In 1990 kreeg het beschermd natuurgebied CHKO Šumava van UNESCO de status van biosfeer-reservaat. In 1991 werd door de overheid van de Republiek Tsjecho-Slowakije uitgeroepen tot Nationaal Park. Momenteel bestrijkt het Nationaal Park Šumava een gebied met een oppervlakte van 68.064 ha. en het beschermd natuurgebied (CHKO) eromheen ook nog eens 99.624 ha. 80% van het Nationaal Park is bebost. Slechts 0.1% van het park is bebouwd gebied. Het restant is niet bebost of landbouwgrond. Het hoogste punt in het park is de berg Plechý met een hoogte van 1378 m. boven zeeniveau; het laagste punt is in de buurt van Rejštejn met een hoogte van 570m.

 

 

 

Er is zóveel te zien in Bohemen dat het moeilijk is om een keus te maken. Op het punt van de bouwkunst kun je kiezen voor kastelen, kerken en kloosters. Het grootste kasteelcomplex na de Praagse burcht en het slot van ceský Krumlov is Jindrichuv Hradec. Het drukst bezocht is het kasteel Hluboká (in Tudorstijl). Maar ook de steden en stadjes boeien. Vaak gebouwd rondom een groot plein dat als marktplaats dienst deed. Plzen bijvoorbeeld, en Kutná Hora, Hradec-Králové, Litomyšl. En voor wie de natuur in wil, is het Boheemse Paradijs een must

Zuid Bohemia

Het is een prachtige provincie met vele sprookjesachtige kleine stadjes. Dit gebied wordt gekenmerkt door de schitterende natuurgebieden, waarbij onder andere de omgeving van Ceský Krumlov een verdiende plek op de UNESCO lijst heeft. Middels een van de vele mogelijke wandel- en fietstochten ontdekt u het mooiste ongerepte natuurschoon. De dag kan worden afgesloten met een koud glas Budweiser bier, gebrouwen in Ceské Budejovice, wat hier natuurlijk op zijn best smaakt.

 

 

Visliefhebbers ontkomen er niet aan. Zij moeten karper gaan eten in Trebon. Kenners van bier zetten gelijk koers naar de stad Plzen. Hier kunnen zij het authentieke pils drinken. Het bier dat genoemd werd naar de stad toen deze nog Pilsen heette. Drink een glas van het echte Pilsner Urquell (Plzenský Prazdroj) in de Restaurace Prazdroje naast de brouwerij. Wie dol is op zoete spullen, duikt een cukrárna in. De mooiste en lekkerste gebakjes staan er uitgestald. Heerlijk slecht voor de lijn.

West Bohemia

Met zijn vele natuurlijke bronnen wordt het van oudsher bezocht door patiënten die er een kuur ondergaan. In deze schitterende rustgevende omgeving hebben al vele beroemdheden met genoegen in de kuurbaden gepoedeld. In het gebied bevinden zich 12 bronnen met helende werking. Mariánské Lázne (Marienbad) wordt bezocht door mensen met ziekten van de luchtwegen en urologische aandoeningen. Karlovy Vary helpt mensen met problemen van de darmen. In Františkovy Lázne heeft het water effect op gynaecologische ziekten en hartaandoeningen. Kynzyard helpt kinderen met klachten van de luchtwegen en Jachymov tenslotte verlicht klachten van de gewrichten.

 

Inbegrepen : Transfer naar de plaats van bestemming met een minibus
Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Overnachting op basis van 2 personen per kamer.
Maaltijden op basis van ontbijt en diner
Niet inbegrepen : Ophaalservice
Reis- en annulatieverzekering
Uitstappen
Andere maaltijden
Toeslag single : 40€ per nacht

 

.