Hongarije (officieel: Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) is een republiek in Midden-Europa, ligt midden in het Donau-bekken en wordt omringd door de Karpaten. Hongarije is gemiddeld 530 kilometer lang, 270 kilometer breed en de totale oppervlakte bedraagt 93.032 km2. Daarmee is Hongarije ruim twee maal zo groot als Nederland.  Hongarije is helemaal omringd door andere landen en heeft dus geen kustlijn. Hongarije grenst in het noorden aan Slowakije (677 kilometer), in het noordoosten aan Oekraïne (103 km), in het oosten aan Roemenië (443 km), in het zuiden aan Servië (151 km) en Kroatië (329 km), in het zuidwesten aan Slovenië (102 km) en in het westen aan Oostenrijk (366 km).  Natuurlijke grenzen worden gevormd door vier rivieren: de Donau en de Ipoly in het noorden, de Drava en de Mura in het zuiden.

Reisdatum : Vrijdag 18 oktober 2019 tot zondag 27 oktober 2019 
Reiscode : 11810201901M
Reisdagen : 10D/9N
Reissom : 1195€
Reisafstand : 1349 km
Bijzonderheden : Denk aan uw identiteitskaart
Zakgeldadvies : Voorzie 50€ per dag
Uw Travelbutler  
Heen en Terugreis : In twee dagen

 

Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken, dat te verdelen is in de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte) ten oosten van de Donau, Dunántúl (Transdanubië) ten westen van de Donau en de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte) in het noordwesten van Hongarije. Het landschap wordt doorkruist door een lange heuvelrug, die van het zuidwesten loopt via het Bakony-woud, het Vértes-, Börzsöny- en Mátra- en Bükkgebergte naar de Zemplénheuvels in het noordoosten.

 

Wie heeft er nou niet van het Balatonmeer gehoord? Het grote meer midden in Transdanubië is, naast Boedapest en omgeving, het drukst bezochte vakantiegebied van Hongarije. Het Balatonmeer, met zijn zijdezachte en geelgroene, opaalachtige water, is één van de kostbaarste natuurlijke schatten van het land. Het grootste meer van het land is met een oppervlakte van ongeveer 600 km2 is het 77 km lange Balatonmeer ook nog eens het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa! De totale kustlijn is 195 km lang, het breedste gedeelte is 14 km, het diepste gedeelte twaalf meter. De ondiepe zuidoever is ideaal voor kinderen, maar ook aan de snel dieper wordende noordkant zijn er fijne stranden. Het meer is relatief ondiep, gemiddeld 2 tot 4 meter. De watertemperatuur schommelt in de zomer tussen de 20 en 26 graden, warmer dus dan de buitentemperatuur in de ochtend of de avond. Langs de kust van het Balatonmeer zijn er veel vakantieplaatsen die het u graag naar uw zin maken. Het gebied tussen Balatonakarattya en Keszthely telt ongeveer vijfentwintig toeristenplaatsen, die door een gordel van bergen worden omzoomd. Iets buiten het kustgebied liggen er interessante steden voor uitstapjes op dagen dat het iets minder fraai weer is.

 

 

 


Het Balatonmeer…enkel de naam alleen al klinkt als een sprookje in de oren. Het prachtige meer is gelegen in het Oost-Europese Hongarije en is het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. Het wordt dan ook niet onbegrijpelijk door de Hongaarse bevolking, die geen zee ter beschikking heeft, de Hongaarse Zee genoemd. Immens als het is, beslaat het een oppervlakte van om en bij de 592 km² en heeft het zo’n 296 kilometer aan kusten. Een parel van water in het westen van Hongarije! 

Zijn kusten herbergen prachtige steden zoals Siófok, Balatonfüred, Tihany en Veszprem. Het zijn maar enkele van de meest betoverende namen die het Balatonmeer insluiten en die meer dan het bezoeken waard zijn. Ze bieden hun bezoekers een perfecte combinatie van ontspanning, cultuur en bezienswaardigheden en zullen nog lang in uw geheugen gegrift blijven.

Onze vaste Stek

 

Raspuszta Csarda es Szabadido Centrum

Balatonlelle Radpuszta

Tel : 0036.620.9426700

Mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Web : www.radpuszta.hu

 

Keszthely is de grootste en oudste bewoonde plaats aan de kust van het Balatonmeer. Het was in de tijd van de Romeinen een belangrijk handelscentrum. In Fenékpuszta zijn de overblijfselen te zien van het ‘castrum’ van de stad Valcum (tweede tot vierde eeuw). In de drukke Kossuth-straat staat op nummer 22 het Pető-huis, het geboortehuis van de componist Károly Goldmark. De straat komt uit op het hoofdplein waaraan een 14e eeuwse benedictijnse kerk is gelegen. In de kerk zijn nog niet zo lang geleden originele, gotische fresco’s tevoorschijn gekomen. Ook het rozetraam is een origineel exemplaar. Het derde grootste kasteel van Hongarije is het Festetics-kasteel (Kastély u. 1). Kenmerkend zijn de 101 kamers, de sierlijke poorten, de baroktoren, de prachtige, in oorspronkelijk staat bewaard gebleven kapel en de grafelijke bibliotheek Helikon met 86.000 boeken. De tentoonstelling in de zestien zalen van het Helikon Kasteel Museum is gewijd aan de levensstijl van de 18e en 19e eeuw en versiert met sierwapens en jachttrofeeën van vorst Windischgrätz. In de muziekzaal, de spiegelzaal, worden elke week concerten gehouden. Het park in Engelse stijl heeft een beschermde status en wordt op dit moment gerestaureerd. De vroegere eigenaar van het kasteel, György Festetics, richtte in 1797 Europa’s eerste landbouwhogeschool (Georgikon u. 20) op in het kasteel. De historie van het kasteel en de 19e eeuwse wijn- en graanproductie van het Balaton vormen de thema’s van de tentoonstelling in het Agrarische museum Georgikon (Bercsényi Miklós u. 67). Aan het strand van Keszthely bevindt zich een fraaie, houten pier uit 1892. Het Balaton Museum (Múzeum u. 2) heeft een uitgebreide verzameling op het gebied van het Balatonmeer: de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, bad- en scheepvaarthistorie en een archeologische en etnografische collectie die teruggaat tot 7.000 jaar geleden! Voor de wijnbouwgeschiedenis en de diverse wijnen van het Balaton moet u echter in één van de wijnmusea zijn, zoals in het Hungaricum wijnhuis en het wijn- en kuipersmuseum (Helikon u. 4.). Het Bacchus wijnmuseum (Erzsébet királyné u. 18.) toont wijnen afkomstig uit de overige eenentwintig Hongaarse wijngebieden. In de museumkonditorei van het Marsepeinmuseum (Katona J. u. 19) is een marsepeinen maquette van het kasteel van Keszthely te zien en in het Poppenmuseum (Kossuth u. 11) kijkt een menigte poppen uit naar uw bezoek.

 


Wij maken een heuse koetstocht met paard en kar om daarna te genieten van een heerlijke Goulach. 

Wij brengen een bezoek aan Rastapuzta voor een paardenshow.

Een frisse wandeling langs de oevers van het Balaton Meer.

Wij steken het Balaton Meer oever in de buurt van Tihany en genieten van en  heerlijke koffie aan de oevers van het Balaton Meer.

De Hongaren zijn erg gastvrij en beschouwen een goed gedekte tafel als de belangrijkste kenmerk van die gastvrijheid. Zij breken hun hoofd niet over de vraag wat er op tafel moet komen, de rijke akkers geven immers telkens een veelzijdigheid van kruiden, groenten en fruit. De regio’s verschillen in volksgebruiken en geven nieuwe nuances aan de gerechten. Met deze gerechten kunt U het echte Hongarije proeven. Nergens kan men beter Hongaars eten als in Hongarije zelf. Bij de heerlijke gerechten kunt u kiezen uit wijnen van de 22 wijnstreken die Hongarije rijk is. Hier zijn de juiste omstandigheden voor de productie van de wijdruif, waardoor er wijnen van grote kwaliteit worden gemaakt. De keuze beperkt zich niet alleen tot de rode wijn " Bikavér "of de wereldberoemde witte wijn "Tokaji aszu". Probeert u ook de andere heerlijke wijnen uit en laat u verrassen.

 

Jó étvágyat kivánunk!

 

Inbegrepen : Transfer naar de plaats van bestemming
Overnachting tijdens de heenreis
Ontbijt tijdens de heenreis
Overnachting tijdens de terugreis
Ontbijt tijdens de terugreis
Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
Maaltijden op basis van ontbijt en diner
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Niet inbegrepen : Ophaalservice
Reis - en annulatieverzekering
Andere maaltijden
Uitstappen
Toeslag single : 40€ per nacht