Van de Portugese grens tot Tarifa, aan de Straat van Gibraltar, ligt de kust van Costa de la Luz. Een eerder ruige kuststrook die vergeten is door de toeristen. Stilaan groeien dorpjes uit tot kleine badplaatsen en weten ook buitenlandse vakantiegangers de rust en schoonheid van de Costa de la Luz te waarderen. De Costa del Sol hoeft nog weinig voorgesteld te worden. Overbevolkte badplaatsen zoals Torremolinos, zijn alom bekend bij zonneaanbidders. We zouden er zelfs bij vergeten dat er ook culturele bezienswaardigheden te vinden zijn langs deze kuststrook, zoals Ronda en Marbella. De Costa del Sol is ook de plaats bij uitstek voor de golfliefhebber. Een ruime keuze aan goed uitgeruste golfbanen in combinatie met 300 dagen zon per jaar is alles wat een golfspeler wenst.

 

Reisdatum : Zondag 23 december 2018 tot zondag 30 december 2018
Reiscode : 2312201802V
Reissom : 1499€
Reisdagen : 8D/7N
Bijzonderheden :

50€ per dag.

Uw Travelbutler : Rudy Manssens
Vluchturen :  Brussel - Malaga : 10:20 - 13:00
  Malage - Brussel : 13:40 - 16:25

 

 

Málaga is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in de regio Andalusië. Het is daarnaast de hoofdplaats van de Costa del sol. Malaga is de op één na grootste stad van regio Andalusië en de zesde stad van heel Spanje. De stad werd ongeveer 1000 jaar v.Chr. gesticht door de Feniciërs en kent dus een grote geschiedenis. Door de strategische ligging van de stad aan de Middellandse Zee, konden de Feniciërs een haven aanbouwen en handel voeren. De stad stond bekend als Malaka, wat waarschijnlijk heersen of macht betekent. Malaga heeft ook een groot vliegveld dat dienst doet als aanvoerluchthaven van de vele toeristen die aan de Costa del sol op vakantie gaan.

 

 

De beroemdste inwoner van de stad was Pablo Picasso. U kunt vandaag de dag in onder meer het 16de-eeuwse Museum van de Fijne Kunsten enkele van zijn werken bewonderen. Zijn geboortehuis aan het Plaza Merced is vandaag een klein museum dat voor het publiek toegankelijk is. Er wordt geen entree geheven! U kunt uw culturele dag besluiten met een heerlijke maaltijd. De Malagueños zijn dol op eten en in de vele cafés en restaurants ontmoet men elkaar. De keuze aan restaurants is ongelimiteerd en in veel cafés bent u relatief goedkoop uit. Tapasbars zijn te vinden op elke hoek en bepalen in grote mate het stadsbeeld. De oudste tapas bar van de stad heet "Antigua Casa de la Guardia". Op culinair gebied heeft Málaga de bekende Málaga-wijn. Deze wijn is eigenlijk meer geschikt als dessertwijn.

 

 

 

In het oude centrum van de stad bevindt zich het Alcazaba – de vesting – en het kasteel van Gibralfaro, ongetwijfeld de best bewaard gebleven Arabische monumenten. Het kasteel werd oorspronkelijk door de Feniciërs gebouwd en later wederopgebouwd door Taifakoning Badis ter verdediging van de stad. Het staat op de hoogste heuvel van deze plaats en is verbonden met de Alcazaba via een door wallen omgeven weg. De Alcazaba deed dienst als paleis en vesting van de machthebbers en was eveneens met de stad verbonden door middel van een serie stadsmuren. Via de ingang bij de Torre del cristo bereikt men de Wapenplaats en de Toren. Het hoger gelegen gedeelte kan bezocht worden via de Puerta de los Cuartos de Granada, waar zich de grootste vestingtoren bevindt en het Paleis, waarvan een deel uit de 11de eeuw dateert en een ander deel uit de 13de eeuw. Hier is de Archeologische afdeling van het Museum van malaga gevestigd.

 

 

 

 

Ook een aantal civiele bouwwerken zijn de moeite waard, zoals bijvoorbeeld het Casa de Mena en het Paleis van Villalcázar. De stadswandeling door het centrum van de stad kan afgerond worden met een bezoek aan het Paleis van de Graven van Buenavista en het Huis van Pablo Picasso, op het plein van La Merced. De grootste aantrekkingskracht van malaga ligt echter in de straten en pleinen van het oude centrum. Een wandeling door de tuinen brengt de reiziger geheel in de sfeer van de Arabische cultuur en het park bij de haven is een prachtig natuurmuseum met exotische planten en bomen uit de hele wereld met daartussenin een fraai complex voor muziekuitvoeringen. In het hart van de stad kan men op de Pasaje de Chinitas genieten van een meer folkloristische sfeer.

Andalusië, waarin Malaga is gelegen, is eeuwenlang een smeltkroes van culturen geweest, middelpunt van de overzeese handel en thuishaven van de schepen naar Amerika. Dit contrastrijke gebied met een grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en grondsoorten heeft gezorgd voor een zeer gevarieerde en zeer smaakvolle gastronomie. 

Van de luxueuze restaurants van Marbella tot aan de strandpaviljoens of de gastronomie in de berggebieden van La Axarquia en de Witte Dorpen, nog steeds is de invloed van vroegere beschavingen goed merkbaar: de Fenicische voorliefde voor gezouten vlees en vis, de waardering van de Romeinen voor olie en knoflook en vooral ook de culinaire kunsten van de Arabieren die een impuls betekenden voor land- en tuinbouw.


Het sterke contrast tussen de kust en het binnenland is ook merkbaar in de gastronomie. Het aan de kust gelegen deel van Malaga is op de zee gericht en is vooral beroemd om de uiterst verse vis die op vakkundige wijze gebakken, gegrild of gemarineerd wordt zoals pescaito frito, verse ansjovis, mul, inktvis of sardines. Rijstgerechten spelen eveneens een vooraanstaande rol in deze mediterrane keuken, op oneindig veel verschillende manieren klaargemaakt met vis, schelp- en schaaldieren. 

Koude soep en gazpacho hebben in deze streek een geheel eigen verschijningsvorm, vooral in het gewest La Axarqufa. De uitstekende moestuinen van Vélez Málaga leveren heerlijke gerechten zoals ajoblanco, ajobacalao, sopa de Maimones en ropa vieja. Op het gebied van patisserie worden vooral tortas de aceite en mostachones zeer gewaardeerd. Porra antequerana is een soort ingedikte gazpacho, een geliefd gerecht. Ook in de bergdorpen staan karakteristieke groenten-, wild- en visgerechten op het menu, zoals bijvoorbeeld de forel van El Bosque, stoofpot met konijn, gerookt of gezouten varkensvlees, salades met selderij en kool gerechten. 

 

 Vooral in het binnenland kunt u genieten van een rijk gevarieerde traditionele keuken met talrijke soepen en stoofgerechten, varkensproducten en herdersgerechten, eenvoudige maaltijden die op het land bereid kunnen worden, zoals geitenkaas uit Estepona, herdersstoofpot en meelpap. Dit alles afgerond met verfijnde nagerechten beïnvloed door Arabische en joodse culturen die de reiziger zullen doen denken aan de vertellingen van "Duizend en één nacht". Verschillende taartsoorten, mantecados, polvorones de Antequera, alfajores, batatllas en miel en sopa de almendras de Ronda zijn slechts enkele voorbeelden van de zoete lekkernijen die in deze streek genoten kunnen worden .

 

 

Inbegrepen : Vlucht vanuit Brussel naar Malaga
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Maaltijden op basis van ontbijt en diner
Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

 


Deze aantrekkelijke gastronomie is niet alleen op zijn best aan tafel thuis of in een restaurant, maar ook tijdens het eten van voorgerechten - tapas - in goed gezelschap met alle ruimte voor een levendig gesprek, de essentie van het leven in Andalusië. Ter begeleiding van de uitgebreide selectie tapas kan gekozen worden voor een fino, oloroso, of amontilladowijn.  Een bijzondere vermelding verdient het fruit dat reeds eeuwenlang in verband gebracht wordt met de Costa del Sol: rozijnen, granaatappels en vijgen werden door het gehele Romeinse keizerrijk verspreid vanuit deze kust. De laatste jaren worden subtropische producten zoals avocado's en chirimoya's geteeld in het meest oostelijke deel van deze kuststreek. De regionale wijnsoorten zijn niet weg te denken bij deze gastronomie. Befaamd is de zoete wijn van Malaga, zoals de moscatel, pajarete, campanilla en pedrito, maar ook de in het nabijgelegen Cádiz geproduceerde wijn is de moeite waard. Fino en manzanilla zijn licht van kleur en smaak en oloroso en amontillado iets sterker van kleur en zoeter, maar al deze soorten wijn horen bij de Andalusische gerechten. De gastronomie gaat onlosmakelijk gepaard met het genieten van het leven.


Er worden hier dan ook talrijke festiviteiten gehouden in verband met de Andalusische keuken, zoals het Ajob/ancofeest in Almachar, in augustus; het Oogstfeest in Antequera, in dezelfde maand; de Dag van de Pescaito in Torremolinos; het Feest van de Migas en de Wijn in Torrox, in december; het aan zee gevierde Feest van La Virgen del Carmen in Fuengirola, in juli, en het Feest van de Rozijnen in het gewest La Axarquia dat in september gehouden wordt.

Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Reis - en annulatieverzekering
  Andere maaltijden
  Uitstappen
  Diner met Kerst
   
Toeslag single : 40€ per nacht