In het hart van het Middellandse-Zeegebied ligt Albanië, een land dat bij toeristen nog steeds redelijk onbekend is. Dit kleine, zonnige land aan de Adriatische kust heeft jaren geleden onder armoede, bloedvetes en communistische dictatuur. Hierdoor heeft het land een beetje het stempel gekregen van het lelijke eendje van Europa. Dit echter geheel ten onrechte. Albanië is weliswaar het armste land van het Europese continent en een waar smokkelparadijs, maar het land heeft als een van de weinige Europese landen nog een eigen cultuur, bestaande uit een vreemde mix van Mediterrane charme en communistische inefficiëntie. Bovendien heeft het land een fascinerende geschiedenis, een geweldige ongerepte natuur, de meest prachtige stranden, een heerlijke locale keuken en vooral een zeer aardige en erg gastvrije bevolking. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs!

 

 

Albanië ligt op de grens tussen Oost en West. Dientengevolge vindt men sporen van twee culturen en culinaire tradities: oosterse en westerse. Het gunstige klimaat zorgt voor de teelt van een grote varieteit landbouwproducten. Er is een rijke variatie aan groenten en fruit. Vele gerechten vindt men terug in de hele Balkan, maar onder verschillende vorm zoals stoofpot (Fërgesë), stoofschotels (Tava), augurken, gevulde wijnbladeren (Japrak), biefstuk, chopsteak, gehaktballetjes (qofte), enz. De gemengde gerechten, met of zonder vlees (Turli), mousaka en gehaktballetjes (qofte) zijn overgenomen van de oosterse keuken. Kenmerkend voor alle gerechten in het land is dat de ingrediënten hun natuurlijke kenmerken, kleur en aroma behouden.

Groenten.

De meest geprefereerde groenten zijn: tomaat, paprika, aubergine, aardappel, kool, ui, knoflook, groene bonen, bonen, komkommer. Ze worden meestal gebakken of gekookt in traag vuur. De meest populaire en traditionele is de boon en wordt gekookt in aardewerk. In sommige regio's, worden bonen ook gebruikt in taarten. Ajuin en look zijn veelvuldig aanwezig in de meeste gerechten.

Olijven.

 Vooral lekker zijn olijven die worden bereid op verschillende manieren. Olijven van de regio Berat worden op vele verschillende manieren gebruikt omdat ze groot zijn en een laag vetgehalte hebben. Olijven groeien in de regio van Vlora, de Himara kust, Borsh en de omgeving van Tirana (Preze, Ndroq). Kruiden spelen een zeer belangrijke rol in de kwaliteit van de gerechten. Het meest bijzonder in de Albanese keuken zijn specerijen, kruiden, de zure smaak van citroen, tomaat, azijn of yoghurt. De kruidige smaak, van mild tot sterk, in traditionele gerechten is afkomstig van knoflook of pittige peper. Voor kruiden worden lokale planten zoals bladpeterselie, munt, laurier, basilicum, selderij, marjolein, rozemarijn, dille enz. gebruikt. Het is niet gebruikelijk om kruiden mengen. Elk gerecht is op smaak gebracht met wat het beste harmonieert met de natuurlijke aroma van het belangrijkste ingrediënt.

 

Reisperiode :  Zondag 3 mei 2020 tot zondag 10 mei 2020
Reiscode :  0305202001V
Reissom :  €995
Reisdagen :  8D/7N
Uw Travelbutler :  Japie Swings
Zakgeldadvies:  €50 per dag
Bijzonderheden :  Denk zeker aan uw identiteitskaart
Toeslag single : €40 per nacht

 

Bezoek de vele musea van Tirana, zoals het Nationaal Historisch Museum, de Nationale Kunstgalerij en de Tentoonstelling van de Volkscultuur. Ook de moeite waard is de Piramide van Tirana, die oorspronkelijk als museum voor Enver Hoxha (de vroegere Communistische leider van Albanië) is gebouwd, maar nu een internationaal Cultureel Centrum huisvest.

- Ga skiën, bergbekimmen, wandelen of ga op grottenexpeditie. Albanië bestaat voor tweederde uit bergen en heuvels en deze activiteiten kun je dan ook door bijna het hele land ondernemen, zoals in onder andere deze plaatsen: Bozdoveci, Dajti, Dardha, Llogaraja, Thethi, Valbona en Voskopoja. Skiën is vooral populair in Korça.

- Snuif de cultuur op in het Palace of Culture in Tirana, waar het opera- en ballettheater en de Nationale Bibliotheek zijn gehuisvest.

- Geniet van 450 km lange kustlijn van Albanië. De twee grootste badplaatsen zijn Durres en Golem, maar minstens net zo mooi zijn de stranden aan de zuidkust van Albanië, die nog bijna geheel onontdekt zijn.

- Breng een bezoek aan het uitstekende Archeologisch Museum in de haven van Durres.

- Ga vissen in het Ohridmeer in het zuid-oosten van Albanië. Dit diepste meer van het Balkan Schiereiland staat bekend om zijn heldere water en de grote hoeveelheid alcoran (een soort forel) en karper die zic h in het meer bevindt.

- Bezoek de museumsteden Berat (dat ook wel de ' stad van duizend vensters' wordt genoemd) en Gjirokastra.

- Breng een bezoek aan het Museum voor de Middeleeuwse Kunst, het Onderwijsmuseum en de bazaar in Korça.

 

 

Reisdocumenten voor Albanië

Voor Albanië heb je nodig:

- Een paspoort of identiteitskaart dat/die bij vertrek uit Albanië nog minimaal 3 maanden geldig is

Visuminformatie Albanië

Belgen mogen vrij reizen in en naar Albanië. Bij aankomst in Albanië krijg je een entry visum waarmee je drie maanden in Albanië mag verblijven.

Vanuit hun bronnen in de omringende bergen in Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro hebben rivieren de grillige landschappen van Albanië gevormd op hun weg naar de Adriatische Zee. Langs hun kronkelende routes creëren zij landschappen van spectaculaire natuurlijke schoonheid. Door de eeuwen heen hebben ze het leven en de tradities van de bevolking rond hun oevers gevormd.

 

 

De Shkumbin is één van die rivieren, in het centrum van Albanië, 181 km lang en met bronnen in de bergen ten zuidwesten van het meer van Ohrid. De rivier wordt beschouwd als de scheidslijn tussen de twee dialecten van de Albanese taal: Tosk, ten zuiden van de rivier, en Gheg ten noorden. In verschillende historische perioden werd de rivier beschouwd als de meest noordelijke natuurlijke grens van de geografische regio Epirus en als de culturele grens tussen de Illyrische en de Griekse wereld.

Albanië is een interactief museum dat in situ zijn natuurlijke en culturele erfgoed weerspiegelt. Een museum zonder muren dat het verhaal van de interactie van mensen met hun omgeving vertelt zoals die zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen.

Sinds de oudheid hebben de dichte bossen, de groene weiden in de vlakten en op de plateaus en het overvloedige water de mens gul gegeven wat hij nodig had. De bio-diversiteit heeft dit land aantrekkelijk gemaakt voor verschillende volkeren die er hun culturen doorheen de millennia ontwikkeld hebben in harmonie met de omgeving. Men vindt de sporen van de jager-verzamelaars uit de prehistorie, overblijfselen van de activiteiten van de gemeenschappen in de Griekse, de Romeinse en de Byzantijnse tijd, van de eeuwen van de Ottomaanse heerschappij. Stenen dorpjes, boogbruggen, watermolens en water-aangedreven zaagmolens, bronnen, lokale dialecten en muzikale tradities komen samen in tijd en ruimte om een uniek land te vormen.

Wandelaars en bergbeklimmers zijn op zoek naar avontuur in de voetsporen van hun voorouders. De rivieren zijn ideaal voor raften en kajakken, de vele bospaden voor mountainbikes en jeeps, de bergen boven de valleien voor paragliding. Alternatieve vormen van toerisme worden ontwikkeld en beloven unieke ervaringen voor de bezoeker die wordt meegevoerd in landschappen van ongeëvenaarde schoonheid langs oude paden, over boogbruggen en op oude natuurstenen trappen.

Inbegrepen :  Vluchten vanuit Brussel naar Tirana
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Maaltijden op basis van ontbijt en diner
Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
Niet inbegrepen :  Ophaalservice
Reis -en annulatieverzekering
Andere maaltijden en dranken
Uitstappen