Het Kroatische Split in de regio Dalmatië is een prachtige strandstad die vooral bekend is door het reusachtige Paleis van Diocletianus. Een deel van het oude stadscentrum bevindt zich letterlijk in dit paleis. Split heeft een erg levendige geschiedenis, waar nog veel sporen van terug te vinden zijn.

De stad is ten eerste een echte relaxbestemming aan de Adriatische kust, die ieder jaar duizendentoeristen aantrekt. Op de tientallen fantastische stranden kun je naar hartenlust zonnekloppen. De vele eilandjes voor Split, met hun mooie natuur en pittoreske stadjes, zijn ook meer dan de moeite waard. Uit de haven van Split, de grootste van Kroatië, vertrekken iedere dag ferry's naar de Dalmatische eilanden.

Een citytrip naar Split is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het paleis, maar wie meer wil weten over de geschiedenis van deze regio, kan ook een bezoekje brengen aan een van de mooie musea, zoals het Archeologisch Museum of de Mestrovicgalerij.

In de stad heerst, zeker in de zomer, een echte vakantiesfeer, die het uitgaansleven alleen maar ten goede komt. En wie moe is van een hele dag uitstapjes maken of aan het strand liggen, kan ’s avonds bijkomen met een heerlijke Dalmatische schotel en een lekker Kroatisch wijntje.

 

Reisdatum :  Zaterdag 14 september 2019 tot zaterdag 21 september 2019
Reiscode :  1409201901V
Reissom :  1295Euro
Uw Travelbutler :   Japie Swings
Reisdagen :  8D/7N
Bijzonderheden :  Identiteitskaart
Zakgeldadvies :  €50 per dag
Toeslag single :  40 Euro per nacht

 

Pelješac kent relatief weinig toerisme en is een ideale vakantiebestemming voor liefhebbers van rust, natuur en mooie stranden, maar ook voor bourgondiërs, wandelaars, surfers en cultuurliefhebbers. Het schiereiland is ook heel geschikt voor een dagtocht vanuit Dubrovnik of Korčula, of voor een georganiseerde excursie zoals een wijntour bijvoorbeeld.

De muur van Ston

Ston is het eerste plaatsje dat je tegenkomt als je via het vasteland naar Pelješac rijdt. Wat Ston zo bijzonder maakt is haar eeuwenoude, 5 kilometer lange verdedigingsmuur, die naar het kleinere buurplaatsje Mali Ston loopt. De muur wordt vaak de “Chinese Muur van Europa” genoemd. In de 14eeeuw werd de muur gebouwd om Ston en haar kostbare zoutvelden te beschermen. Ston maakte deel uit van de Republiek Dubrovnik en de zoutvelden, die nogsteeds bestaan, waren een belangrijke bron van inkomsten en moesten daarom goed beschermd worden.

 

De muur loopt helemaal rondom het plaatsje Ston, dan loopt het de heuvel op naar het Pozvizd Fort om vervolgens door te lopen naar Mali Ston. Van de 40 torens die eens op de muur stonden zijn er nu nog 20 over, samen met vijf forten. De muur eindigd vlakbij de baai van Mali Ston, waar zich de bekende mosselkwekerijen bevinden. In het verleden is de muur meedere malen beschadigd geraakt en zijn er delen vernield, maar de muur is gelukkig weer helemaal gerestaureerd. De muur is open voor bezoekers en kan bewandeld worden. De toegang is 30kn p.p. en de openingstijden zijn van 10 uur ’s ochtends tot zonsondergang.

Orebić

Behalve het plaatsje Ston is ook Orebić een populaire bestemming op Pelješac. Orebić is heel gemakkelijk te bereiken met de veerboot vanaf het nabijgelegen eiland Korčula. Vroeger was Orebić de geliefde woonplaats van vele zeekapiteinen en scheepseigenaren, die er mooie grote villa’s bouwden. De plaats heeft haar naam te danken aan een bekende familie van kapiteinen, de Orebić familie. Orebić heeft haar eigen maritiem museum, deze ligt midden in het centrum en is het hele jaar geopend.

Orebić ligt aan de voet van de Sveti Ilija berg, de hoogste berg op Pelješac (961m). Het is een populaire bestemming voor bergbeklimmers. Op het hoogste deel van de berg, dat uit rotsen bestaat, vind je vele soorten medicinale kruiden en er woont ook een kudde van ongeveer 300 moeflons (wilde schapen) op de Sveti Ilija. Er zijn veel wandel- en hikingpaden op de berg, die allemaal goed gemarkeerd zijn met rood/witte tekens en bordjes.

Behalve vanuit Orebić kun je de berg ook vanuit andere plaatsen beklimmen, zoals uit Nakovana (dit is de makkelijkste wandelroute), Viganj, Duba en Kuciste (de Bilopolje route vanuit Kuciste is de moeilijkste). Men doet er minstens 2 uur over om de berg te beklimmen en gemiddeld 3 uur.

Het andere trekpleister van Orebić is het 15e eeuwse Franciscanenklooster dat op een mooie heuveltop ligt, 2km ten westen van Orebić. Voor 15 kuna kan men het klooster bezoeken van 09.00/12.00 uur en van 16.00/19.00 uur van maandag t/m zaterdag en van 16.00/19.00 uur op zondag (zorg altijd voor bedekkende kleding bij een bezoek aan een klooster).

Net boven het klooster ligt nog een Gotische kerk (de Lieve Vrouwe van Karmen), het is de moeite waard om even naar boven te klimmen en bij deze kerk van het mooie uitzicht te genieten. Naast de kerk liggen ook nog een aantal ruïnes, onder andere van een kasteel, een barok loggia en een aantal zeer oude sarcofagen.

Ook op andere plekken in Orebić vind je restanten van oude gebouwen, sommigen uit de préhistorie en uit de Romeinse tijd. Zo zijn er oude forten te vinden, ruïnes van Romeinse villa's, tombes, inscripties en keramiek.

Orebić is ook de gelukkige eigenaar van een aantal hele mooie stranden. Het mooiste strand is het Trstenica zandstrand, dat al meerdere keren is uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Kroatië. De zee is er erg rustig en ondiep en daarom erg geschikt voor jonge kinderen. Ook zijn er douches en kun je er in de schaduw van de dennebomen liggen. Het strand heeft een aantal (snack)bars en er is een speciaal deel voor naturisten. Het strand ligt op 20 minuten lopen in oostelijke richting van de veerboot terminal.

Stranden op Pelješac

Op het hele schiereiland kun je trouwens prachtige stranden vinden, zoals het kiezelstrand in Viganjbijvoorbeeld. Dit strand is een zeer geliefde plek voor watersportliefhebbers, vooral voor surfers en kiters, omdat er een hele gunstige maestral wind waait die op deze plek veel krachtiger is dan op andere plekken in de Adriatische Zee. Ook in het naastgelegen plaatsje Kućište kun je profiteren van de sterke wind, de weersomstandigheden zijn er ideaal voor windsurfen en het strand bestaat uit mooie kiezels.

 

 

Nog een mooi strand is het kiezelstrand van Duba Peljeska, aan de noordkust van het schiereiland, 12km van Trpanj.Ook het Prapratno strand, 3km ten westen van Ston is erg mooi. Het is deels rotsstrand en deels zandstrand en het is omringd door dennebomen en eeuwenoude olijfbomen. Omdat het een strand is in een afgelegen baai is de zee er erg schoon, kalm en warm.Het Trstenik strand (in het gelijknamige plaatsje) ligt in een rustige baai met mooie gladde kiezels en de zee is hier uitermate geschikt om te duiken. Er is ook een duikschool aanwezig en een aantal café’s en restaurants.

 

Inbegrepen :  Vluchten vanuit Brussel naar Zadar
Maaltijden op basis van ontbijt en diner
Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Niet inbegrepen  Ophaalservice
Reis - en annulatieverzekering
Andere maaltijden en drank
Uitstappen.